MADHU logo goud_RGB (R).png

THEE

Alle thee komt van dezelfde plant, alle theesoorten die geclassificeerd zijn als thee komen van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Velen noemen iets thee omdat het iets is wat je samen met heet water in je kopje doet. Thee komt altijd van de Camellia sinensis. Al het andere, een kruid (zoals munt), fruit en dergelijke zijn eigenlijk infusies. Combinaties van thee en infusies bestaan er uiteraard ook, die kan je natuurlijk gemakkelijk zelf maken.

Er bestaan "maar" 6 soorten thee, witte thee, groene thee, gele thee, oolong thee, zwarte thee en pu-erh thee. Bij witte en groene thee beschrijf je eigenlijk alleen het proces waarmee de thee is gemaakt.

WATER

Er is één ding wat je zeker nooit moet doen, kokend water bij de thee gieten, dan verbranden de blaadjes. De beste temperaturen zijn:

Witte thee 65 - 75ºC

Groene thee 75 - 85ºC

Zwarte thee 85 - 95ºC

Als je een infusie "thee" drinkt is wel kokend water aangeraden. Gebruik in ieder geval wel altijd vers water. In water wat je al eerder gekookt hebt concentreer je de mineralen die er van nature in zitten. Als je thee dan afkoelt, komen die mineralen boven drijven en zorgen voor een film (laagje) bovenop je thee. Verwarm alleen net zoveel water als je nodig hebt, dan verminder je ook de kalksteen in je ketel!

MADHU PAREL

Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je de parel in je thee doet. Bedenk wel dat de parel smelt bij minimaal 60ºC.